Nieuws
Wij slachten vrijwel alle Europese runderrassen.
- Hereford:
– Herefords hebben een gekrulde dieprode vacht, een witte kop en een witte aalstreep op hun nek en schoft.
– Ze zijn Iers van oorsprong, maar zijn uitgegroeid tot misschien wel het mest voorkomende vleesveeras ter wereld.
– Het vlees is sterk gemarmerd en heeft een opvallend natuurlijke smaak—ideaal voor fijnproevers. - Roodbont ras:
– Een kloek ras van dubbel-doelkoeien heeft een opvallen stevige lichaamsbouw, met een witte vacht en rode tot donkerrode vlekken
– Hun vlees is mals, dieprood en heeft een diepe smaak. - Witrood ras:
– Dit ras heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16de eeuw, als familie van het Ayrshireras.
– Deze dieren worden vooral gekweekt in Oost-Vlaanderen.
– Ze zijn te herkennen aan hun overheersend witte vacht en de rode kleur op hun kop en hals
– Als melkkoe zijn Witrood runderen erg productief met een gemiddelde melkproductie van 5.834 kg per jaar.
– Als vleeskoe worden ze geprezen voor hun mager vlees met volle smaak. - Belgisch Witblauw:
– Al sinds de tweede helft van de 19de eeuw is dit unieke ras de nationale trots van België.
– Met een aandeel van 85% is Belgisch witblauw het meest voorkomende vleesras in België.
– Deze dieren zijn te herkennen aan de witte koppen met blauw schijnende vlekken tot volledig blauwe vacht. Ze hebben een opvallend ontwikkelde spiermassa en de duidelijk herkenbare billen bevatten zeer veel vlees.
– Het vlees is supermals, met heel veel karakter en smaak, en weinig vet.
– Het slachtrendement van de dieren kan oplopen tot 70% of meer voor jonge dieren.
– Het karkasrendement bedraagt meer dan 80% met een hoog aandeel malse, edele stukken.
– Dankzij het hoog slachtrendement en het hoge percentage edele deelstukken is de voetafdruk in vergelijking met ander runderrsoorten heel laag en is Belgisch witblauw een geliefd ras bij versnijders. - Limousin:
– Dit ras gedijt goed op uitgestrekte, natuurlijke weiden. Deze magere weiden, die toch veel vitaminen bevatten, zorgen voor een gezond sterk veeras.
– De kleinere roodbruine runderen zijn enorm vruchtbaar en passen zich makkelijk aan hun leefomgeving aan. Dit leidt tot vlees van uitstekende kwaliteit, dankzij de goede spierontwikkeling en een fijne vezel. - Blonde d’Aquitaine:
Dit ras, met zeer rijzige en robuuste runderen, is ontstaan uit een lang proces van kruisen en heeft nu meerdere unieke eigenschappen:
– Ze kunnen rondkomen met een sober rantsoen
– Ze hebben weinig afkalfproblemen
– Ze kennen een sterke kuddegeest
– De bespiering, smaak, kleur, malsheid en vetbedekking maken het vlees sterk gegeerd - Charolais:
– Dit is een van de grootste, oudste vleesrassen ter wereld en is van oorsprong Frans
– De dieren zijn vrij grof gebouwd (stevig en groot) en hebben de neiging om weinig vet aan te kweken
– Charolais-vlees kan concurreren met het beste vlees ter wereld—niet alleen qua smaak, maar ook wat marmering en malsheid betreft.
– Het vlees is tamelijk grofvezelig, maar toch mals en mild. Door de natuurlijke grasvoeding en kruiden is het erg smaakvol.